New to the world of Harley Davidson

Discussion in 'Dyna Models' started by Mullup70, Dec 8, 2008.

  1. Mullup70

    Mullup70 Member

    8
    11
    0
    ]Hi all

    Im new to the world of Harley Davidson. I purchased my 1996 fxdl last sundy, and have only been able to put 44Kms on the clock in a week.Well i actually put the 44kms on in the first hour but have been unable to ride the bike as the idiot light come on and wont go off.I traced the wire from the oil sensor and found it to be damaged so replaced it but to no avail,I then replaced the sensor with a pressure gauge still nothing.If anyone has any ideas what could have happened here please reply.IM FREAKIN OUT

    By the way there was no change in the bikes heartbeat when this happened no knocking no rattles.:bigsmiley15:
     
  2. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
    Try this procedure using the data link connector under the seat and see if you can pull a code.

    If the light stays on, it's a current fault code. If it goes off seconds after starting it is a past code that is stored and 50 start run cycles will extinguish it of at least 30 seconds each.
    The dealer can also extinguish it but will probably charge for it.


    00-03 HD Codes And Activation - Harley Davidson Community
     
  3. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
    Gary caught that, I missed that about no pressure with the gauge.

    The evo oil pump would be the first thing I would check. Look for the key in the drive if it is sheared or not but don't run the engine until you find out why you have no oil pressure.

    [​IMG]
     
  4. Mullup70

    Mullup70 Member

    8
    11
    0
    Thanks Glider and Gary for your reply i just recieved a new sensor in the post and opened it to find it broken.I think im just going to take it to HD tech and let them sort it out thanks again cheers
     
  5. SledDog

    SledDog Senior Member Staff Member Moderator

    1,852
    58
    43
    Just curious... Where did you install the gauge? Also what type of gauge and what was the range...

    A 96 Evo, depending on the how hot the motor is may register very low on a gauge at idle..

    The oil pressure sensor port is fed from the tappet screen channel, it then goes to the tappet guides, to the hydraulic lifters. The oil then pumps up the lifters then up the oil passage in the valve push rods. The pressure switch is activated (light goes out) at 5 psi. If the tappet screen is clogged it will restrict oil flow.

    Pull the plug over the tappet screen and check to see if it's clean. The screen is installed cone end up, open end to the bottom. Try installing a 0 - 20 psi gauge in the pressure switch hole.

    If the oil fails to return to the tank, check the scavenger pump gear drive shaft key. When the engine receives no lubrication (oil remains in the tank), the drive shaft key on the feed pump drive gear may be sheared. Both indications together could be caused by a sheared oil pump (gearcase) drive gear key.

    If your not hearing any knocking or grinding it's probably a bad gauge and PSI switch...

    It will be clear real quick if you have no oil flowing....
     
  6. Mullup70

    Mullup70 Member

    8
    11
    0
    Hi thanks for the warm welcome RichardS and to all that replied to this post your a great bunch of people. The bike just got picked up by the harley tech and i should know what the problem is tomorrow arvo. I will keep you posted on the outcome as soon as i hear from him.

    Thanks again
     
  7. 01dynaglide

    01dynaglide Junior Member

    920
    26
    0
    Maybe they will have you back on the road before long. enjoy your new ride and ride safe.
     
  8. Mullup70

    Mullup70 Member

    8
    11
    0
    Well just got off the phone with the HD Tech and the news is grim. The repair bill at this time stands at $1.100 and thats without checking the cam......This is the worse week of my life when it comes to vehicles .I feel ill
     
  9. Mattman4403

    Mattman4403 Junior Member

    602
    26
    1
    Well that can't be good. What are they saying went south on you?
     
  10. Mullup70

    Mullup70 Member

    8
    11
    0
    Hi they say it was the key in the drive and the the teeth from the gear