1998 Road King noise on jiffy stand

Discussion in 'Touring Models' started by Sport40, Mar 15, 2014.

  1. Sport40

    Sport40 Member

    45
    26
    0
    Hello all,

    I have a lifter noise when the motorcycle is on jiffy stand.
    This noise disapperars when the bike is right or when I accelates the engine.
    I set the Crane time saver pushrods but nothing works...
    The lifters and lifter guides are recent.

    I think it is a pressure oil pump but why on jiffy stand only ?

    Please can you help me.

    Thank you
     
  2. Jack Klarich

    Jack Klarich Expert Member

    18,544
    153
    399
    [​IMG] If this is an EVO check and clean the tappet screen # 15
     
  3. Sport40

    Sport40 Member

    45
    26
    0
    Thank you Jack, the tappet screen is clean.

    Strange breakdown :wall
     
  4. tourbox

    tourbox Senior Member

    1,309
    68
    54
    I would look for something loose making the noise.
    tourbox
     
  5. 2000classic

    2000classic Active Member

    301
    28
    1
    Guardian bell? Hey, ya never know! LOL!
     
  6. Subby

    Subby Active Member

    216
    26
    0
    This may sound dumb but check your oil level. The old Shovelheads used to rattle a lot on the jiffy stand if the oil level was down. You've probably already checked but ....
     
  7. Jack Klarich

    Jack Klarich Expert Member

    18,544
    153
    399
    Check the jiffy stand spring and attaching hardware
     
  8. glazier

    glazier Junior Member

    940
    0
    7
    Funny you mention that. After completing my Stage I and going for a test ride last weekend, I came to a stop light and heard a strange noise. Couldn't quite make out what it was or where it was coming from. Turned out it was my guardian bell just a singin' along with the motor. :D
     
  9. Sport40

    Sport40 Member

    45
    26
    0
    Thank you for your answers.

    Today, I started the procedure again.
    It is the same thing :wall
    Bike on jiffy stand or tilted on the left, noise appears.
    It is really a tappet noise.
    The oil holes on the new tappet blocks are more smaller than the OEM.
    It is a possible trouble.
    Or my oil pump flow is not good enough.
    When I accelerates the RPM engine the noise disappears.
     
  10. Sport40

    Sport40 Member

    45
    26
    0
    This morning I checked the camshaft axial clearance.
    The maximum clerance is .005 (1,27 mm) but the actual clearance is .0063
    (1,60 mm).
    I think that the camshaft knock into the gearcase when the bike is tilted.
    Solution is to place a shim in order to limit camshaft movement.