06 electraglide high idle at times

Discussion in 'Touring Models' started by brother, Jul 25, 2009.

  1. brother

    brother Member

    12
    11
    0
    My o6 electraglide some times will idle at 1300 for a while,the idle back down to 950 or so. I cleaned my aic valve twice and it looked like it was fixed for a while,but did it again going to work this morning. Some black stuff came out of the valve when cleaning the 1st time. The bike has 15,500 miles on it.Put a cobra 2 to 1,big sucker air cleaner and pcv about a month ago,but it did it the 1st time when it was stock with about 10k on it.
     
    Last edited: Jul 25, 2009
  2. wagonmaster

    wagonmaster Member

    13
    1
    0
    My 2007 FLHX will do the same thing when I first crank it up. After it's run for a few minutes, seems to settle back to it's normal 850 rpm idle.
     
  3. brother

    brother Member

    12
    11
    0
    Thank's for the reply wagonmaster,but it does it after it's at operating temps.
     
  4. wagonmaster

    wagonmaster Member

    13
    1
    0

    Mine does, too! After it's been shut off, even for a brief period it sometimes will go to about 1100 + or - and gradually fall back down to 850.
     
  5. HarleyHarry

    HarleyHarry Banned

    548
    0
    0
    With all due respect wagonmaster, I think Bigbrother is talking about something different to a cold start or restart high idle.

    Allthough it sound a lot nicer, 850 idle on your '07 is a little on the slow side when it comes to pumping the oil around.
     
  6. ultrabadboy

    ultrabadboy New Member

    1
    1
    0
    Check with the dealer. They had a recall or service bulletin for the hose in the tank off the fuel pump rubbing a hole in it which affects the idle. They replaced mine under warranty when it was in for 25,000 mile service.
     
  7. pawpaw01

    pawpaw01 Member

    57
    18
    1
    You may want to add some Seafoam fuel additive to the next couple of tanks of gas. My 2008 FXSTC was starting to develop a very similar high idle issue, and I tried Seafoam after reading about it on this site. It actually has made my bike run much better and I haven't had any more high idle issues either. Just my 2 cents worth... Ride safe.
     
  8. TQuentin1

    TQuentin1 Well-Known Member Staff Member Moderator

    4,633
    83
    101
    Heard a number of guys complain about this problem. One potential contributor can be that they were "goosing" the throttle just before shutting the bike off. I suggested they just let the bike idle for a wee bit before opening the kill switch. In a couple of cases this was the cure. "The simple stuff first!!

    TQ