Harley Davidson Forums

Loading


Hello

Guest

Welcome to the harley davidson forum. Join our discussion today for FREE!

CREATE ACCOUNT

Membership Benefits

Get your questions answered by harley davidson community gurus and industry experts. Exchange your experience with another members. Access full features forum. Get a members discounts for your harley parts & accessories.

07 engine shut down while riding

Touring Models

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Oct 27th, 2007, 09:01 PM     #1
New Family
Ride: 2007 Police Road King FLHP
 
ssk3b's Avatar
 
Join Date: Oct 27th, 2007
Posts: 4
My Mood: My Mood
ssk3b is an unknown quantity at this point
Question 07 engine shut down while riding

Twice now I have been cruising along and I noticed a sudden loss of power and the motor shut down. The first time this happened
I was going 70 mph across a bridge and pulled the clutch in and I drifted to the side of the road and stopped. I had lights but no engine running. I checked all around the bike and only noticed the red oil lamp was lit. I shut it down for a few minutes and it fired backup.

About 5 rides later, the same thing happened, but it only shut off for about 5 seconds - then the bike fired back up without me touching a thing. I took it to the dealer and no codes are showing but they could not duplicate the problem - but they logged it into my file.

Anybody ever have this problem. ? O7 Police Road King with the 103 motor, stage 1 air cleaner & Screamin' eagle Pipes
ssk3b is offline   Reply With Quote
Old Oct 27th, 2007, 09:36 PM     #2
Wise Member
Ride: 0
 
Join Date: Jun 21st, 2007
Posts: 26,212
My Mood: My Mood
glider is on a distinguished road
Re: 07 engine shut down while riding

Any mods to the bike yet? Do you have a HD Download? Do you have a fuel programmer like a PC III or SERT?

Seems to be a thing with the 07 bikes mostly. The older bikes had a main breaker recall but that doesn't pertain to the 07 bikes.

There have been some that had a faulty ignition relays under the right side cover and that caused it or at least replacing it remedied the problem so far. Others had the dealers replace the ECM and that worked for them. Still others found that the ignition switch when you jiggle it with the bike running would kill the engine making the switch contacts the culprit here.

Check your battery cables and make sure they are tight and clean at both ends.
glider is offline   Reply With Quote
Old Oct 28th, 2007, 02:30 PM     #3
Wise Member
Ride: 0
 
Join Date: Jun 21st, 2007
Posts: 26,212
My Mood: My Mood
glider is on a distinguished road
Re: 07 engine shut down while riding

Another thing comes to mind here with this problem, have you checked to see if you have spark at the plugs when this happens?

When a coil heats up, it's a possibility that the coil is causing the problem as it will fire up after a brief cool down again.
glider is offline   Reply With Quote
Old Oct 31st, 2007, 01:25 PM     #4
Start The Engine
Ride: 2011 Road King Classic
 
Join Date: Jul 9th, 2007
Location: Lacombe, La.
Posts: 16
My Mood: My Mood
hogwild is an unknown quantity at this point
Re: 07 engine shut down while riding

I had the samething happen to my 07 FLHT while riding across a bridge, the engine just shut down like it ran out of gas and I coasted to the side of the road, when I hit the start button it fired right back up and has not done it since
hogwild is offline   Reply With Quote
Old Oct 31st, 2007, 01:56 PM     #5
Wise Member
Ride: 0
 
Join Date: Jun 21st, 2007
Posts: 26,212
My Mood: My Mood
glider is on a distinguished road
Re: 07 engine shut down while riding

Difficult to diagnose over the internet. It could be some water in the gas, or a crank sensor. Have you tried to pull any codes yet?

http://www.hdtalking.com/diagnostics...ctivation.html
glider is offline   Reply With Quote
Old Oct 31st, 2007, 11:25 PM     #6
Play The Throttle
Ride: 2004 Geezer Glide FLHTCI
 
Join Date: Oct 31st, 2007
Location: Alberta Canada & Port Charlotte Florida
Posts: 161
My Mood: My Mood
Rod Stewart is an unknown quantity at this point
Re: 07 engine shut down while riding

Hi all; New to this site, but a die hard H-D guy.

My '04 Classic died twice in one day during a 5 day ride in September this year. It was a miserable wet day, and both times it just quit making power just like you hit the kill switch. Once was just as I was passing a slow mover; now that was exciting! Both times I had to coast to the shoulder, park and wait a while, then she started right up like nothing happened.

Took it to the dealer, they said it showed a code "Rear Cylinder No Combustion". They figure some moisture got into the rear plug wire connector and killed the spark; so the ECM shut down altogether. They cleared the code and it has not happened since.
Weird?
Rod
Rod Stewart is offline   Reply With Quote
Old Nov 1st, 2007, 06:51 AM     #7
New Family
Ride: superglide 2007
 
Join Date: Jun 12th, 2007
Posts: 2
mstfire is an unknown quantity at this point
Re: 07 engine shut down while riding

My 07 dyna superglide custom had done this twice since I got it in May. Both times on a closed throttle and it simply died out. Very entertaining! It started on the button straight away. the bike has been serviced since and no reoccurrence. I never discussed it with the dealer, unfortunately, as I completely forgot about it. Old age!!
mstfire is offline   Reply With Quote
Old Nov 1st, 2007, 07:43 AM     #8
Wise Member
Ride: 0
 
Join Date: Jun 21st, 2007
Posts: 26,212
My Mood: My Mood
glider is on a distinguished road
Re: 07 engine shut down while riding

Quote: Originally Posted by Rod Stewart View Post
Hi all; New to this site, but a die hard H-D guy.

My '04 Classic died twice in one day during a 5 day ride in September this year. It was a miserable wet day, and both times it just quit making power just like you hit the kill switch. Once was just as I was passing a slow mover; now that was exciting! Both times I had to coast to the shoulder, park and wait a while, then she started right up like nothing happened.

Took it to the dealer, they said it showed a code "Rear Cylinder No Combustion". They figure some moisture got into the rear plug wire connector and killed the spark; so the ECM shut down altogether. They cleared the code and it has not happened since.
Weird?
Rod
The rear cylinder "no combustion" in the bikes in the early 2000 times was linked to the rear injector wiring being strapped to the bike too tightly and too close to the engine. What would happen is the copper inside the insulation would break at or near the plug on the rear injector causing this problem. If it happens again, check this out as a possible cause. It's difficult to find because the insulation is still intact but you can feel the break in the wire if you feel the wire near the injector carefully.
glider is offline   Reply With Quote
Old Nov 4th, 2007, 09:38 PM     #9
New Family
Ride: FLHTC 2007
 
tmblweed's Avatar
 
Join Date: Nov 4th, 2007
Posts: 0
tmblweed is an unknown quantity at this point
Re: 07 engine shut down while riding

My buddies 05 Deuce quit on him while riding down the road, he said it turned out to be a computer chip? Same with a friends 05 FLHTC.

Last edited by glider; Nov 6th, 2007 at 07:48 AM. Reason: Pic too large
tmblweed is offline   Reply With Quote
Old Nov 5th, 2007, 08:46 PM     #10
Community Guru Wannabe
Ride: 2007 softail fxst
 
wildspirit97's Avatar
 
Join Date: Sep 12th, 2007
Location: Washington
Posts: 1,088
My Mood: My Mood
wildspirit97 is an unknown quantity at this point
Re: 07 engine shut down while riding

Quote: Originally Posted by glider View Post
The rear cylinder "no combustion" in the bikes in the early 2000 times was linked to the rear injector wiring being strapped to the bike too tightly and too close to the engine. What would happen is the copper inside the insulation would break at or near the plug on the rear injector causing this problem. If it happens again, check this out as a possible cause. It's difficult to find because the insulation is still intact but you can feel the break in the wire if you feel the wire near the injector carefully.
I just put a couple of ounces of stable in my bike the other day....Just in case it talks a little to run out a tank than usual, when I took it out for a ride yesterday the rear cylinder no combustion code kept coming up You think the Stable could have caused that? The bike seemed to running fine to me, no cutting out or lack of power, just the engine light came on.
wildspirit97 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine cut out while riding Any ideas??? Roulph Softail Models 8 Oct 17th, 2010 02:21 AM
engine quits while riding cossak Softail Models 5 Jul 13th, 2010 03:40 PM
All electrical shut down lightning1 Touring Models 9 Sep 7th, 2009 01:21 AM
Shut down RichmondFatBoy Softail Models 2 Oct 24th, 2008 08:36 AM
Bike shut down Bosbury1 Softail Models 15 Aug 18th, 2008 01:50 PM