Rough Running Each Time Started, Smooths Out Later

Discussion in 'Engine, Fuel and Exhaust' started by RibEye, Apr 20, 2010.

  1. RibEye

    RibEye Junior Member Contributor

    973
    48
    45
    '03 RKC, injected, hooker tuned flow slipons, stock air intake and map.

    Has taken to running rough each time it is started, warm or cool. Idles OK, but coughs when throttle starts to get opened, beginnning to roll. Runs rough, stutters, coughs, going down the road, then after a several blocks smooths out and stays smooth till next time she is started.

    Does this sound familiar to anyone?

    Thanks,
    Rich P
     
  2. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
  3. RibEye

    RibEye Junior Member Contributor

    973
    48
    45
    I agree, but she has only just begun to get like this. She has been running fine, albeit a bit on the warm side. It recently started with a cough at starting out, and has progressed to coughing and stuttering at lower rpm. Is there a sensor that could be going out?

    Thanks,
    Rich P
     
  4. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
  5. RibEye

    RibEye Junior Member Contributor

    973
    48
    45
    Ihave to retract one symptom. It apparently does not smooth out after a few blocks. The problem is intermittent...hesitation, coughing, sputtering, etc. like it is intermittently not getting spark or fuel. I can't tell which.

    Thanks,
    Rich P
     
  6. maine-e-axe

    maine-e-axe Junior Member

    732
    28
    1
    Fill with gas to see if it runs good, then runs poor as the fuel goes down, could be a hole in the gas line inside the the gas tank.
     
  7. Hoople

    Hoople Account Removed

    7,198
    0
    34
    Not easy to check without special adapter but knowing what your fuel pump pressure is pretty close to 1st on the list for me.
     
  8. RibEye

    RibEye Junior Member Contributor

    973
    48
    45
    Add a symptom. Now she intermittently does not want to keep a good idle rpm. She wants too idle too slowly and dies. Also intermittent.

    On the off chance I was fouling the plugs, I replaced them. The old ones read nice and clean with about 6k miles on them...I know, but I took a shot.

    Thanks,
    Rich P
     
  9. RibEye

    RibEye Junior Member Contributor

    973
    48
    45
    I tried that 1st. She does the same thing with a full tank.

    Enjoy,
    Rich P
     
  10. BUBBIE

    BUBBIE Well-Known Member

    4,959
    83
    113
    Have you Checked the intake manifold for a leak?... I did have one that would NOT be there once it Warmed up....

    Also a problem with the GAS?

    Change stations and brand on Next fill, just to see.

    Keep us informed on your progress and what checks you Have done.

    signed....BUBBIE