no oil returning to oil tank

Discussion in 'Engine, Fuel and Exhaust' started by ldhdrider, Aug 14, 2008.

  1. ldhdrider

    ldhdrider New Member

    2
    11
    0
    Installed new cam support plate, oil pump and associated o rings. Started engine, oil pressure was good. Then it started falling shut engine down, checked oil level in tank and it was barely any showing on dip stick.The oil isn't being scavenged out of the crank case or cam compartment. Anyone out there had a similar problem and what did you do to fix it? I've take everything back apart to check if something broke or was not installed correctly but everything appears to be right.
     
  2. blues821

    blues821 Active Member

    108
    26
    0
    if everything work right before you took it a part , then its gotta be in your re assemgly .you may not have the oil pump georotors installed right , they do have a scavange and discharge side . i know thats not much help but maybe it'll get you going in the right direction
    keith
     
  3. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    43
    Typical problem like this will usually be found with the removal of the cam cover and the oil that comes out of the engine there that's missing in the tank. The problem usually is the "O" rings on the cam support plate not being installed properly or pinched/broken.
     
  4. Fisher

    Fisher Account Removed

    341
    0
    1
    In addition to what he ^^^ said pinching/forgetting the oil pump/case connection o-ring will have similar results.
     
  5. ldhdrider

    ldhdrider New Member

    2
    11
    0
    Taking it apart again tonight to double check everything. Thanks
     
  6. Fisher

    Fisher Account Removed

    341
    0
    1
    Take your time and find the problem.It's simple whatever it is.