my reserve isn't working

Discussion in 'Engine, Fuel and Exhaust' started by phatboy677, Mar 17, 2009.

  1. phatboy677

    phatboy677 Member

    10
    11
    0
    i ran out of gas today and my reserve wouldn't do anything! this is the second time this has happened. i thought i fixed it the first time. i have a 97 fatboy 1340 80ci with split tanks. any suggestions? thanks, aaron
     
  2. wildspirit97

    wildspirit97 Senior Member

    1,088
    46
    0
    you might have a bad tube on your main so the gas is going in through the bottom of the line. I think you would have to pull the petcock to check it out. The main has tube on it that sits higher off the bottom of the tank so when you switch to reserve you use the gas that's left at the bottom. if your tube is broken, bent, or has a hole in it you would be collecting the gas from the bottom of the tank before you switch to reserve. It could also be a bad petcock.
     
  3. phatboy677

    phatboy677 Member

    10
    11
    0
    thanks boss! headed out to the garage now...
     
  4. KingHeritage

    KingHeritage Junior Member

    472
    26
    1
    I agree,check your petcock
     
  5. whatyardwork

    whatyardwork Banned

    829
    0
    4
    When in doubt check the trip.160 miles..you need gas.
     
  6. NEWHD74FAN

    NEWHD74FAN Experienced Member Retired Moderators

    8,176
    98
    16
    Actually Whatyardwork is correct, use the odometer 140-150 miles better get gas just in case...I find that if my bike runs out of main fuel, the engine dies without any warning and I have to quickly pull in the clutch and coast to the side of the road. Really kinda hard to switch to reserve, while holding the clutch in, get the bike in neutral AND restart the bike all in one motion. Only happened once, now I do the 140-160 mile refill routine.

    Not at all like my metrics which would lose power, but give you enough time to reach down and flip the valve to reserve before the engine died.