Low Idle After Prolonged Speed

Discussion in 'Touring Models' started by propflux01, Jun 15, 2011.

  1. propflux01

    propflux01 Active Member

    217
    0
    1
    I have been noticing when I'm traveling 65-75 for awhile, and come to a stop, like coming off the interstate, that my idle, which normally sits around 900-1000, goes to about 5-600 RPM and hangs there, then after about a minute or two starts to creep back up to normal. When this does this, if I blip the throttle a couple times it usually corrects itself. It runs fine w no backfiring or anything like that. Is this normal for the bike to do this? Bike is 2003 Ultra. 88cid.
    [​IMG]
     
  2. Hoople

    Hoople Account Removed

    7,198
    0
    34
    No, not normal. Sticky or binding IAC stepper could certainly be the problem.
     
  3. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    43
  4. propflux01

    propflux01 Active Member

    217
    0
    1
    Easy fix?
    [​IMG]
     
  5. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    43

    Did you see the link in post #3?
     
  6. propflux01

    propflux01 Active Member

    217
    0
    1
    I see it now, sorry about that, was reading this on a smartphone. Will try that first
    [​IMG]
     
  7. Jack Klarich

    Jack Klarich Expert Member Contributor

    17,331
    123
    123
  8. propflux01

    propflux01 Active Member

    217
    0
    1
    No codes set or noted.
     
  9. propflux01

    propflux01 Active Member

    217
    0
    1
    Just an update, Sprayed out the hole, and butterfly area. Wasn't clogged or anything that I could tell but some blackness came out. Rode today, only had it happen once, but only went down to 800 this time, and worked ok the rest of the times I stopped. hopefully We got it...