Hot start problem

Discussion in 'Softail Models' started by geezer1941, Mar 19, 2010.

  1. geezer1941

    geezer1941 Member

    7
    11
    0
    I have a buddy who has a 2006 Softail Deluxe EFI. It starts perfectly when cold, the problem comes if the engine is hot, and we stop a few minutes for gas or something like that. What happens is when he tries to start the engine it coughs and sputters with smoke coming out the pipes. If he lets it sit for about 5 minutes it will reluctantly start. If it sits for more then 15 minutes or so it will also start fine. It is only when it has been shut off for around 5-10 minutes that it has a problem. The dealer cannot seem to duplicate the problem, but most likely they are not getting it up to temp then shutting it down and starting it.


    Any thoughts?

    Thanks
     
  2. SpringerSteve98

    SpringerSteve98 Active Member

    187
    26
    0
    Generally a hard start while hot is a rich condition. I'd look at the plugs and see if they are looking blackish.
     
  3. Chopper

    Chopper Senior Member

    1,632
    48
    18
    Is it throwing any trouble codes, what kind of mods does it have.
     
  4. NEWHD74FAN

    NEWHD74FAN Experienced Member Retired Moderators

    8,176
    98
    16
    Sounds like something electronic, like temperature sensor, throttle position sensor or the like...that is why Chopper has a very good point regarding codes. May also have vapor lock (air bubbles or leaking fuel line) or bad fuel pump losing "prime" cavitating air, losing fuel pressure.