First time....loud back fire

Discussion in 'Softail Models' started by BikeSAG, Sep 18, 2013.

  1. BikeSAG

    BikeSAG Active Member

    320
    28
    5
    Ok, first the base information:
    2007 FLSTC
    All stock except stage 1 air filter
    No fueler
    45,000+ miles.

    Starts and runs great.

    Never have had an inclining of a problem until on the way to work today:

    Cool morning, 73 degrees.
    Cruising along at 70MPH in 6th when I heard 3 loud quick consecutive backfires.
    Did not lose power.
    I did slow down and move over to the right lane and down shifted into 5th.
    Now cruising at 60MPH, waiting for a light or anything else to indicate a problem.
    No warning lights.
    Backfired in 5th one time.
    Rode a couple miles then accelerated back up to 65-70MPH and shifted back into 6th.
    No problems rest of way to work.
    Even idled normal upon exiting highway.

    Hmmmmm? Thoughts?
     
  2. Jack Klarich

    Jack Klarich Expert Member

    18,544
    153
    399
    Bad Fuel? have you ever had the plug wires off recently and or recently washed the bike?
     
  3. BikeSAG

    BikeSAG Active Member

    320
    28
    5
    I was in western Oklahoma last Saturday and had to buy blended fuel (no other choice).

    Spark plug wires are original, might be cheap insurance to go ahead and replace them.

    Never use water to wash the bike, only lemon pledge.
     
  4. Jack Klarich

    Jack Klarich Expert Member

    18,544
    153
    399
  5. BikeSAG

    BikeSAG Active Member

    320
    28
    5
    You know I have never had a reason to see if I have any codes....guess this is as good a time as any.

    I'll let you know what I get.

    Thanks for the link Jack
     
  6. HDDon

    HDDon Experienced Member Contributor Retired Moderators

    5,456
    133
    196
    Really sounds like a fuel issue. Do you run Seafoam every couple of tanks.
     
  7. BikeSAG

    BikeSAG Active Member

    320
    28
    5
    Not Seafoam but I do run a few ounces of marvel mystery oil every now and again.
     
  8. Jack Klarich

    Jack Klarich Expert Member

    18,544
    153
    399
    :s Let us know and GOOD luck:s
     
  9. doctor727

    doctor727 Active Member

    243
    0
    4
    I agree with Jack. I run the AMSOIL fuel supplement about 3000 miles or so. add per instructions. My 04 Heritage runs great and has never backfired like you describe.
     
  10. Hoople

    Hoople Account Removed

    7,198
    0
    34
    You did not feel any lose of power. Not even a slight jerk for a second?