Dead as a Dodo

Discussion in 'Engine, Fuel and Exhaust' started by HarleyHarry, Jun 24, 2009.

  1. HarleyHarry

    HarleyHarry Banned

    548
    0
    0
    Three weeks now after the warranty ran out I have the following problem.
    I started the bike ('07 Ultra) but let go of the starter button just before it ran. It sort of fired once but did not run. I should have pressed the starter just a little longer. No what ever I try I can not get it to run.
    There's a full tank of fuel, I checked all fuses and they are OK.
    It looks like one of the sparks is gone but stranger... I don't seem to get no fuel in the cylinders, plugs stay dry. I can hear the fuel pump running but it sounds allmost like it runs dry.
    I would hate to have the dealer to come out, charge for collection and present a wopping great bill like they do.
    Any help please?
     
  2. Dr. Dolittle

    Dr. Dolittle Experienced Member Staff Member Moderator Contributor

    6,399
    108
    24
    I'm not one of the trouble sharpshooters on this site but I have a feeling someone is going to ask you if any error codes are showing? Did you just fill up with gas? Something in a tank of bad gas could be blocking the fuel filter or a fuel line.
     
  3. HarleyHarry

    HarleyHarry Banned

    548
    0
    0
    The bike is at work now Dr. as that's where it gave out. I will check the manual tomorrow to see if I can find how to do this code thing. I had filled up about 6 miles before.
     
  4. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
    Here's the info on the codes for your bike.

    09-08-07 DTC Codes - Harley Davidson Community

    You may try some starting fluid (either) and give it a small puff in the intake to see if it fires off and stalls again. If it does, you have a fuel problem which I suspect is the case from your description.

    It sounds like you experienced a kick back on start up which should set a code. Check them out and see what you have.
    Is it cranking but not starting up? Also recheck all the fuses with a test light to be sure they are good. Sometimes they look good but aren't good, check both ends of each fuse with the light.
     
  5. Bud White

    Bud White Well-Known Member Retired Moderators

    3,270
    48
    2
    if its not getting fuel but starts on starter fluid ..check the in hose tank
     
  6. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
    Bud's right, it may have blown the hose off the pump. Open the cap and see if you hear fuel splashing around in there when it cycles up. You may not hear it with a full tank, but at half tank you would.
     
  7. HarleyHarry

    HarleyHarry Banned

    548
    0
    0
    Of to work now and I will take an empty gas can to drain some fuel.
    I did check the fuses with a Fluke but if kickback can cause these kind of problems you might well be right Glider because that's what I got. Is putting the hose back on the pump something I can do myself? (I'm not a bike wrencher but an engineer by trade) Will give an update tonight.
     
  8. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
    You could do it yourself depending on your capabilities. Replace the sealing gasket and the screws, they have a sealer on them.
     
  9. Grillfish

    Grillfish Junior Member

    652
    28
    2
    Hi. Not to steal the thread, but what exactly is "kickback". On my 02 Sporty, I never experienced a starting issue, but on my 09 RG, a couple of times after running a long distance and restarting, I hit the starter button it cycled once and sounded like a cough and stalled. I waited a min, made sure the injectors were full hit start and it fired back up. Is that "kickback"?

    Thanks! Just trying to understand a little more techinical aspect of Harelys.
     
  10. vaibhavcoder

    vaibhavcoder Member

    42
    16
    0
    really helpfull guys,I have gone through with the link for the codes and alll and it is very helpfull