'02 Road King started backfiring

Discussion in 'Touring Models' started by tommytommi, Sep 4, 2009.

  1. tommytommi

    tommytommi Member

    15
    1
    0
    Riding home from work yesterday when I noticed the bike starting to backfire at 55 MPH. About 2 miles rom home it started doing it real bad and I barely got home. The bike is fuel injected and bone stock with 16K miles. Any thoughts?
     
  2. TQuentin1

    TQuentin1 Well-Known Member Staff Member Moderator

    4,633
    83
    100
    How much gas is in the tank? Did you just fill up? What was the last thing that happened before it started acting this way?

    TQ
     
  3. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
    Have you checked the plugs and plug wires to see if they are on tight?
     
  4. tommytommi

    tommytommi Member

    15
    1
    0
    Tank is 3/4 full. Nothing to indicate any problems other than the occasional fuel injector "pop" at start up. Indicates to me something Major happened.

    Plug wires appear to be fine.
     
    Last edited by a moderator: Sep 6, 2009
  5. glider

    glider Veteran Member

    25,464
    108
    44
  6. tommytommi

    tommytommi Member

    15
    1
    0
    Thanx, I'll have that done at Mel's Place in Boulder City.
     
  7. RedFLHRCI

    RedFLHRCI Member

    10
    1
    0
    Another possible problem with the early 2000's is the wire going to the front injector is sometimes a little too short. Over time the wire will come apart and you loose the front cylinder.
     
  8. tommytommi

    tommytommi Member

    15
    1
    0
    My mechanic told me to check my battery connection. Could be loose terminal causing the backfire. I'll check it when I get home.
     
  9. R. Lewis

    R. Lewis Senior Member Retired Moderators

    2,183
    48
    5
    go ahead and take them off and wire brush-both ends of the cables and battery termn.,wipe off the old "dust" and tighten them back up anyway!
     
  10. tommytommi

    tommytommi Member

    15
    1
    0
    Terminals are good. Plug wires are good. When I turn the kill-switch on the fuel pump sound is more of a muffled sound than usual. I feel this may be the culprit.