Harley Davidson Forums

Loading


Hello

Guest

Welcome to the harley davidson forum. Join our discussion today for FREE!

CREATE ACCOUNT

Membership Benefits

Get your questions answered by harley davidson community gurus and industry experts. Exchange your experience with another members. Access full features forum. Get a members discounts for your harley parts & accessories.

firing 'miss'

Softail Models

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Jun 4th, 2012, 10:04 AM     #1
Community Star
Ride: 2011 Road King
 
Join Date: Oct 21st, 2009
Location: Louisiana
Posts: 583
My Mood: My Mood
Billbo is an unknown quantity at this point
Angel firing 'miss'

Ok heres my concern. 2001 88TC with fuel injection and stage 1 and 50K miles. Bike runs great. Run around 70 mph and when the engine is under a load it runs perfect - when totally off the throttle it runs perfect - BUT when I just 'hold' it a any speed - not on or off the gas - every now and then - like 2-3x in 100 miles, it will hicup or miss -- just one time then back to running fine. Any suggestions? Oh yeah it seems on my last 800 mile trip it happened very slightly and intermittently with all tanks of gas (filled up 6x). So I really dont think it was BAD gas but you never know - I think the 93 octane gas does NOT get used like the reg 87 and so it may be bad gas - if so there is an awfull lot of it out there on interstates.

Thanks for your help in advance
Bill
Billbo is offline   Reply With Quote
Old Jun 4th, 2012, 10:45 AM     #2
Account Removed
Ride: 2009 Dyna Low
 
Join Date: Aug 16th, 2009
Posts: 7,235
Hoople will become famous soon enoughHoople will become famous soon enough
Re: firing 'miss'

I'm sure this bike is pre- O2 sensors but I want to hear it from you. Are you running any fuel enrichment device. How did you offset your fuel requirements for the Stage 1 way back when. Just to get an idea on the bikes general health, when was the last time you changed plugs, spark plug wires or fuel filter. It idles fine when hot or cold. The idle RPM does not "hunt" when hot. Have you checked for any historical codes. By chance when the engine misses, have you seen the check engine light flash on then off.
Hoople is offline   Reply With Quote
Old Jun 4th, 2012, 12:13 PM     #3
Community Star
Ride: 2011 Road King
 
Join Date: Oct 21st, 2009
Location: Louisiana
Posts: 583
My Mood: My Mood
Billbo is an unknown quantity at this point
Re: firing 'miss'

Quote: Originally Posted by Hoople View Post
I'm sure this bike is pre- O2 sensors but I want to hear it from you. Are you running any fuel enrichment device. How did you offset your fuel requirements for the Stage 1 way back when. Just to get an idea on the bikes general health, when was the last time you changed plugs, spark plug wires or fuel filter. It idles fine when hot or cold. The idle RPM does not "hunt" when hot. Have you checked for any historical codes. By chance when the engine misses, have you seen the check engine light flash on then off.
Thanks Hoople - I bought the bike 'as is' so I dont know what was done as far as remapping. I have not seen any sorta fuel device (TFI). It does have the KN filter and semi straight exhausts. I changed plugs last year - about 2000 miles ago or so - have not replaced plug wires and have not changed fuel filter. Not sure about the O2 sensor. I am very weak in the owner/operator mechanic division!! I do the regular maintenance and thats about it. Pay other folks as needed. (sorry bout that) - at least I'm honest about it. It just puzzles me that it doesn't have a constant "miss' -- just every now and then. A couple of times it sorta sounded as if it may have back 'spit' through the air filter?????? dont think it back fired - just back "spit" - sorta sounded like air rush - for just a split second - then back to running great. And it does run great for the most part - especially when ON the gas - but just happens when I am 'maintaining' constant speed.

Bill
Billbo is offline   Reply With Quote
Old Jun 4th, 2012, 12:41 PM     #4
Account Removed
Ride: 2009 Dyna Low
 
Join Date: Aug 16th, 2009
Posts: 7,235
Hoople will become famous soon enoughHoople will become famous soon enough
Re: firing 'miss'

Since it happens so infrequently (2 or 3 times/100 miles), it's hard to even know if what you did corrected the problem. From my experience a hard infrequent miss (not a surge) is usually an electrical issue. I would start with checking for codes. You may get lucky with a historical code which may give you a clue as to where to start looking.
Hoople is offline   Reply With Quote
Old Jun 4th, 2012, 11:04 PM     #5
Account Removed
Ride: 2009 Dyna Low
 
Join Date: Aug 16th, 2009
Posts: 7,235
Hoople will become famous soon enoughHoople will become famous soon enough
Re: firing 'miss'

Here is some additional info I found that may help you pull codes on a 2001 EFI. Procedure & code list. Let me know if you need more pictures.
Attached Files
File Type: pdf Codes_2001_Page1.pdf (146.6 KB, 5 views)
File Type: pdf Codes_2001_Page2.pdf (139.3 KB, 6 views)
File Type: pdf Codes_2001_page3.pdf (42.8 KB, 7 views)
Hoople is offline   Reply With Quote
Old Jun 5th, 2012, 10:57 AM     #6
Community Star
Ride: 2011 Road King
 
Join Date: Oct 21st, 2009
Location: Louisiana
Posts: 583
My Mood: My Mood
Billbo is an unknown quantity at this point
Re: firing 'miss'

thanks Hoople. I will check it out. (is this same information included in the HD Shop Repair Manual?)

Bill
Billbo is offline   Reply With Quote
Old Jun 5th, 2012, 02:21 PM     #7
Account Removed
Ride: 2009 Dyna Low
 
Join Date: Aug 16th, 2009
Posts: 7,235
Hoople will become famous soon enoughHoople will become famous soon enough
Re: firing 'miss'

Quote: Originally Posted by Billbo View Post
(is this same information included in the HD Shop Repair Manual?)
Bill, I pulled the info from a 2001 Softail HD Clymer manual so it didn't come from a genuine HD publication,,, but it should work. That Clymer procedure sounds correct to me for your MM model.
Hoople is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
help !!! bad miss catfishon Touring Models 17 Aug 17th, 2011 08:20 PM
Low speed miss jakester Engine, Fuel and Exhaust 13 Feb 4th, 2011 10:13 PM
Man do I miss the RIDE!!!!!! badge171 Touring Models 15 Jan 15th, 2011 12:07 PM
miss kitty miss kitty New Member Introduction 7 Nov 4th, 2010 07:14 AM
Miss kneival T wrecks Jokes 1 Jan 9th, 2008 06:11 AM