Harley Davidson Forums

Loading


Hello

Guest

Welcome to the harley davidson forum. Join our discussion today for FREE!

CREATE ACCOUNT

Membership Benefits

Get your questions answered by harley davidson community gurus and industry experts. Exchange your experience with another members. Access full features forum. Get a members discounts for your harley parts & accessories.

02 Heritage Wont start

Softail Models

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Aug 30th, 2010, 12:09 PM     #1
New Family
Ride: 02 Heritage Softtail FLSTCI
 
Barnz316's Avatar
 
Join Date: Aug 30th, 2010
Location: Illinois
Posts: 5
Barnz316 is an unknown quantity at this point
02 Heritage Wont start

Hello,

First time poster, LONG time reader.

First off, I want to say thanks to everybody that reads/posts on this website. It has been VERY helpful to me up to this point.

Now to bring you up to date, I bought a 2002 Heritage Soft tail FLSTCI, 2 years ago, with heavy front end damage. I COMPLETELY went through the entire bike, front to back(minus motor and tranny) replacing what needed to be ( frame, front forks, front rim and tire, triple tree, tins, etc...). After 2 years of saving and buying parts when I could I finally got this thing together. I put the last component on Saturday and fueled it up. I cycled the key a couple of times to make sure the injectors was pressurized and then hit the start button. Well, to try and shorten the story a bit, it didn't start. It cranks but no fire. I then started investigating, ruling out what I could. I've got good spark, and the fuel pump is pumping although I don't know at what pressure. It cant be to bad because I unhooked the quick disconnect at the bottom of the tank and released some good pressure off of the fuel injectors. I took the dash off and opened up the fuel tank and noticed that the fuel pressure regulator is releasing some fuel back into the tank. Not sure if this is normal or not? It does have a alarm/security system on it and I'm not sure if it isn't the problem. I am not getting any flashing turn signals or anything that would make me think the computer is throwing a code. Could it be the injectors are bad from sitting so long? I'm not sure where to look next. ANY help would be GREATLY appreciated. Thanks
Barnz316 is offline   Reply With Quote
Old Aug 30th, 2010, 12:13 PM     #2
Moderators
Ride: 2003 Road King
 
Bodeen's Avatar
 
Join Date: Aug 12th, 2009
Location: Central Florida
Posts: 3,290
My Mood: My Mood
Bodeen is an unknown quantity at this point
Re: 02 Heritage Wont start

Did you pull the plugs and check for fire there? Were the plugs wet with fuel? Stupid as it seems but, the emergency kill switch on the right handlebar was in the ON position? We need as much information as you can provide.

Bodeen
Bodeen is offline   Reply With Quote
Old Aug 30th, 2010, 01:49 PM     #3
New Family
Ride: 02 Heritage Softtail FLSTCI
 
Barnz316's Avatar
 
Join Date: Aug 30th, 2010
Location: Illinois
Posts: 5
Barnz316 is an unknown quantity at this point
Yes, the plugs are firing and arent wet and the kill switch on the bar is in the on position.

I guess I should mention that I am very mechanically inclined and could probably figure it out if it was a older, carbed bike. But I know very little about how to diagnose a fuel injected problem, especially with a security system, without having the proper scanners. I also went back over all of the electrical connections and couldnt find any bad ones or one I forgot to connect.

Thanks

Last edited by TQuentin1; Aug 30th, 2010 at 02:31 PM. Reason: Follow-on post
Barnz316 is offline   Reply With Quote
Old Aug 30th, 2010, 02:07 PM     #4
Account Removed
Ride: 2009 Dyna Low
 
Join Date: Aug 16th, 2009
Posts: 7,235
Hoople will become famous soon enoughHoople will become famous soon enough
Re: 02 Heritage Wont start

I can tell you it is not the alarm. The plugs should have been wet. Maybe inject a shot of fuel in each spark plug hole just to Confirm the engine will briefly start.

Sounds like a fuel issue. That regulator releasing fuel does not sound right.
I would bet the injectors are electrically firing but there is not enough pressure to crack them.
Hoople is offline   Reply With Quote
Old Aug 30th, 2010, 02:08 PM     #5
New Family
Ride: 02 Heritage Softtail FLSTCI
 
Barnz316's Avatar
 
Join Date: Aug 30th, 2010
Location: Illinois
Posts: 5
Barnz316 is an unknown quantity at this point
Re: 02 Heritage Wont start

I should also mention that it will run on a shot of starting fluid which is why im thinking injectors or something in the security system not letting the injectors fire. Is there a way to tell if the injectors are firing or not?
Barnz316 is offline   Reply With Quote
Old Aug 30th, 2010, 02:15 PM     #6
Account Removed
Ride: 2009 Dyna Low
 
Join Date: Aug 16th, 2009
Posts: 7,235
Hoople will become famous soon enoughHoople will become famous soon enough
Re: 02 Heritage Wont start

You really need to know what the fuel pump pressure is but you need a special adapter to check it.

I just can not believe both injectors are bad. I also can't believe the ECM is not firing both injectors. The alarm would also inhibit spark/cranking. That is not your problem.

$10 to WIN that the problem is something inside your tank.
Hoople is offline   Reply With Quote
Old Aug 30th, 2010, 04:34 PM     #7
Contributor
Ride: 2007 Electra Glide Classic
 
Breeze3at's Avatar
 
Join Date: Aug 18th, 2009
Location: Warner Robins, GA
Posts: 3,971
My Mood: My Mood
Breeze3at has a spectacular aura aboutBreeze3at has a spectacular aura about
Re: 02 Heritage Wont start

Quote: Originally Posted by Hoople View Post
$10 to WIN that the problem is something inside your tank.
I'm betting With you. Service manual spec. is 58 psi for fuel. Bubbles in the tank don't sound good, and running briefly when fuel is introduced point to supply problem.
__________________
Pete / Breeze .380
_________________________________________
I don't ride fast, but I will ride far.
Breeze3at is offline   Reply With Quote
Old Aug 30th, 2010, 05:23 PM     #8
Community Star
Ride: 2004 flhtcu
 
Join Date: Dec 27th, 2008
Location: south western Maine
Posts: 734
My Mood: My Mood
maine-e-axe is an unknown quantity at this point
Re: 02 Heritage Wont start

Is the gas 2 years old? Did you try switching the injector plugs front to rear.
__________________
"WE" the PEOPLE, "NOT" I the GOVERNMENT
maine-e-axe is offline   Reply With Quote
Old Aug 30th, 2010, 05:29 PM     #9
Moderators
Ride: '11 FLSTC (Heritage Softail Classic)
 
TQuentin1's Avatar
 
Join Date: Apr 4th, 2008
Location: Summerwood in Humble, TX
Posts: 4,238
TQuentin1 is on a distinguished road
Re: 02 Heritage Wont start

Quote: Originally Posted by Barnz316 View Post
Now to bring you up to date, I bought a 2002 Heritage Soft tail FLSTCI, 2 years ago, with heavy front end damage. I COMPLETELY went through the entire bike, front to back(minus motor and tranny) replacing what needed to be ( frame, front forks, front rim and tire, triple tree, tins, etc...). After 2 years of saving and buying parts when I could I finally got this thing together. I put the last component on Saturday and fueled it up. I cycled the key a couple of times to make sure the injectors was pressurized and then hit the start button. Well, to try and shorten the story a bit, it didn't start. It cranks but no fire. I then started investigating, ruling out what I could. I've got good spark, and the fuel pump is pumping although I don't know at what pressure. It cant be to bad because I unhooked the quick disconnect at the bottom of the tank and released some good pressure off of the fuel injectors. I took the dash off and opened up the fuel tank and noticed that the fuel pressure regulator is releasing some fuel back into the tank. Not sure if this is normal or not? It does have a alarm/security system on it and I'm not sure if it isn't the problem. I am not getting any flashing turn signals or anything that would make me think the computer is throwing a code. Could it be the injectors are bad from sitting so long? I'm not sure where to look next. ANY help would be GREATLY appreciated. Thanks
Check this out:

Engine Dies And Runs In Spurts - Harley Davidson Community (Engine Dies And Runs In Spurts)

TQ
__________________

Please stop by the "The Self-Help pages."
>>Self-Help Information and Tips - Harley Davidson Community Self-Help Threads Information<< click me!
TQuentin1 is offline   Reply With Quote
Old Aug 31st, 2010, 08:19 AM     #10
New Family
Ride: 02 Heritage Softtail FLSTCI
 
Barnz316's Avatar
 
Join Date: Aug 30th, 2010
Location: Illinois
Posts: 5
Barnz316 is an unknown quantity at this point
Re: 02 Heritage Wont start

Quote: Originally Posted by maine-e-axe View Post
Is the gas 2 years old? Did you try switching the injector plugs front to rear.
maine-e-axe - It has fresh gas in it and no I haven't tried switching the injector plugs. Would that make a difference?

TQuentin1 - Yes, I have read that article but in my case, I can't get my bike to fire at all.

Im going to mess around with it some more today, I will update this evening.

Thanks All
Barnz316 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
08 Fat Bob wont start nysoldierboy Dyna Models 5 Aug 10th, 2010 02:37 PM
wont start pcseminole47 Touring Models 9 Apr 28th, 2010 04:38 PM
wont start ginge61 Touring Models 7 Mar 12th, 2010 12:11 AM
ultraglide 04 wont start mizzie46 Electrical 6 Mar 5th, 2010 02:03 PM
71 fx wont start 71fx Classic Models 3 Oct 28th, 2009 08:29 PM