Harley Davidson Forums

Loading


Hello

Guest

Welcome to the harley davidson forum. Join our discussion today for FREE!

CREATE ACCOUNT

Membership Benefits

Get your questions answered by harley davidson community gurus and industry experts. Exchange your experience with another members. Access full features forum. Get a members discounts for your harley parts & accessories.

Starter Problems????

Softail Models

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old Apr 26th, 2010, 09:14 PM     #1
New Family
Ride: 2004 FXSTDI
 
Join Date: Apr 26th, 2010
Posts: 4
My Mood: My Mood
wichita is an unknown quantity at this point
Starter Problems????

My 2004 FXSTDI has begun to start when the ignition is turned on, without engaging the start button. I checked the start switch to see if it was shorted, but was ok. Pulled the plunger in the solenoid and cleaned/burnished the contacts, still no help. I do hear what seems to be more noise than normal from the primary. It also seems to be pulling the battery down and charging system doesn't seem to be charging (12.85VDC @battery when turned off, 11.75VDC at battery when cranked up and running @ 3000rpm). Additionally, I checked the stator and it seems to be good (internal resistance 0.2 ohms, no shorts to ground, and generates 16VAC at idle). 3-phase voltage regulator seems to test okay, but I'm not totally sure on that.

Does anyone have any ideas of what I should check next????
wichita is offline   Reply With Quote
Old Apr 26th, 2010, 09:52 PM     #2
Wise Member
Ride: 0
 
Join Date: Jun 21st, 2007
Posts: 26,212
My Mood: My Mood
glider is on a distinguished road
Re: Starter Problems????

Quote: Originally Posted by wichita View Post
My 2004 FXSTDI has begun to start when the ignition is turned on, without engaging the start button.
I would check the starter relay circuit going to the start switch leg for a ground.

glider is offline   Reply With Quote
Old Apr 27th, 2010, 10:02 AM     #3
New Family
Ride: 2004 FXSTDI
 
Join Date: Apr 26th, 2010
Posts: 4
My Mood: My Mood
wichita is an unknown quantity at this point
Re: Starter Problems????

I have checked all the wiring circuits for possible shorts to ground and the results were negative. None of this started till I put a new battery on the bike.
wichita is offline   Reply With Quote
Old Apr 27th, 2010, 10:29 AM     #4
Account Removed
Ride: 2009 Dyna Low
 
Join Date: Aug 16th, 2009
Posts: 7,235
Hoople will become famous soon enoughHoople will become famous soon enough
Re: Starter Problems????

I don't have a 2004 service manual but based on my 2009.

If you pull the starter relay from the fuse panel, does the problem of cranking with key ON stop?
Hoople is offline   Reply With Quote
Old Apr 27th, 2010, 10:46 AM     #5
New Family
Ride: 2004 FXSTDI
 
Join Date: Apr 26th, 2010
Posts: 4
My Mood: My Mood
wichita is an unknown quantity at this point
Re: Starter Problems????

Yes it does stop when the relay is pulled. I've been doing some more research and it seems to point to a bad relay or bad switches. I think I'm just going to get new ones (relay and switches) and see if that doesn't cure it. Thanks for the reply...
wichita is offline   Reply With Quote
Old Apr 27th, 2010, 10:51 AM     #6
Account Removed
Ride: 2009 Dyna Low
 
Join Date: Aug 16th, 2009
Posts: 7,235
Hoople will become famous soon enoughHoople will become famous soon enough
Re: Starter Problems????

(why does everyone jump to conclusions )


If yes, Remove starter Relay from fuse panel.
Place ignition Key to ON position.

Looking at Relay SOCKET of relay in fuse panel and using Glider Diagram above, measure to see what voltage is between terminal #85 & #86. Do you read 12 volts. If NO, relay has welded contacts and must be replaced. If YES, start button on twist grip is bad/ or wires leading up to it are shorted/ pinched.
Hoople is offline   Reply With Quote
Old Apr 27th, 2010, 01:30 PM     #7
New Family
Ride: 2004 FXSTDI
 
Join Date: Apr 26th, 2010
Posts: 4
My Mood: My Mood
wichita is an unknown quantity at this point
Re: Starter Problems????

OK, the original relay didn't have the pins marked as you indicated, guess the markings wore off over time. Got a new relay and Pins 85/86 did check for voltage, so the problem is in the switch assembly. As usual my local H-D dealer didn't have a switch kit in stock and had to order it (Go Figure!!!) Anyway, replaced the voltage regulator and with the starter relay out the charging system is working again. I appreciate all the help and insight from you guys...
wichita is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
starter problems??? mrvito Electrical 5 Oct 21st, 2010 01:48 PM
Starter Problems ??? dmoore73 Electrical 3 Sep 5th, 2010 07:09 AM
starter problems caseyleiser Touring Models 4 Jun 4th, 2010 06:06 PM
Starter Problems vinz Dyna Models 4 Feb 2nd, 2009 07:50 PM
Starter Problems RRNOTT Dyna Models 10 Jan 1st, 2009 04:48 PM